torsdag 22. september 2016

Mer du kan gjøre mens du er i Krakow

Luke 12.
I går besøkte vi Krakows mest kjente museum, Muzeum Książąt Czartoryskich w Krakowie, i gamlebyen.
Vanligvis så skal et av verdens mest kjente kunstverk være til utstilling der, Leonardo Da Vincis «lady with an Ermine, men nå er det flyttet til kunstgalleriet oppe ved Wawel. Dette er et av bare fire portretter som er malt av Da Vinci, (Ikke ukjente Mona Lisa er et annet).
Det spesielle med Lady with an Ermine er at det er det eneste portrettet malt av Da Vinci som er på permanent utstilling utenfor Italia. At det akkurat er i Krakow er ingen tilfeldighet. Krakow var Polens hovedstad i over fem hundre år og i en periode hvor Italia og Polen var veldig knyttet sammen via den mektige Jagiellonian familien (som bl.a. har gitt navnet til Polens mest kjente universitet, det Jagiellonian universitetet) Kong Sigismund den andre forelsket seg i det «italienske» og «Polens renessanse» var født.
Så når man går rundt i Krakow så ser man tydelig spor etter renessansen i arkitekturen og i store mektige kunstverk.
Så før vi hopper rett til luke 13 (lørdag) så vil vi altså ta dere med til historiske Wawel (Krakows slott), som ligger like ved elvekanten og på enden av gamlebyen.
Og om man ikke ønsker å se sarkofagene etter gamle polske konger, så kan man altså inn å se på en av historiens mest kjente portretter som for tiden henger til utstilling her. Lady with and Ermine!
Ikke helg uten litt kulturelt påfyll – God fredag fra Krakow

Luke 13.
Da vi fant på ideen med denne «sensommer kalenderen» så var det å skrive litt om Krakow og om attraksjoner som kanskje ikke er så kjent for den vanlige turisten fra Norge. Ettersom vi i går besøkte et av verdens mest kjente kunstverk, så synes vi det er på tide med en litt «annerledes attraksjon» i dagens luke.
Lady with an Ermine henger for tiden i kunstgalleriet på slottet Wawel. Det som kanskje ikke er et så kjent med nettopp Wawel er et lite kapell som ligger like ved galleriet. St. Gereon's chapel er stengt for offentligheten. Hvorfor og hva gjør dette kapellet så spesielt?
Dette stedet skal være ett av de syv kraftigeste Chakra energifeltene i verden! Hva er ett Chakra energifelt? Vi er ikke helt sikker, men det kommer reisende til Krakow fra hele verden for å berøre det som blir omtalt som Wawel Chakra, eller «the Wawel Stone».
Nå driver vi i Dentestetica med medisin, og skal vel egentlig ikke tro på verken New Age, energifelt, eller legende historier. Men vi må innrømme at det er litt festlig at den katolske kirken er så involvert i dette at de har sett seg nødt til å stenge Kapellet for besøkende og at det er noe man ikke skal snakke om mens man besøker de øvrige kirkene på Wawel slottet.
Vi kan ikke garantere for effekten, men om du trenger å «lades opp» så er kanskje Krakow og litt Chakra energi ett alternativ?
Skeptiske nordmenn sier god helg fra Krakow
Luke 14
Søndag og kirketid.
I går var vi «new agers» og fikk fylt opp med litt Chakra energi. Det passer bra for på søndag så må man våkne tidlig og komme seg opp her i Krakow. Søndag er kirketid og kirkeklokkene setter igang tidlig og det skal ringes litt hele dagen.
Den største klokken av dem alle henger i klokketårnet på Wawel. Sigismunds bell (Sigismunds klokke) veier over 13 tonn og er den største enkeltstående kunstverket fra Renessansen som er utenfor Italia.

Klokken ble ferdigstilt tilbake i 1520 og er oppkalt etter Kong Sigismund. (Ja han som var i krig med Vasa kongene fra Sverige)
Når det ringes inn til gudstjeneste på Wawel så er det 12 personer som henger i tauene, og ja: Da lages det lyd!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar