lørdag 6. august 2016

Tannlegebehandling under graviditet


Det er veldig viktig å ha en god forståelse hva det betyr for deg og dine tenner når du blir gravid. Å bli gravid og være gravid, spesielt den første gangen, er for de fleste kvinner den beste opplevelsen. Derfor er det så dumt at man ikke er forberedt på hva det kan bety for den generelle helsen om man ikke er forberedt på hvordan man skal forholde seg til sin tannhelse.

Oppsøk lege og lytt til legens råd.

Oppkast under graviditet
Det er allment kjent at kvalme med oppkast er vanlig under tidlige faser i svangerskapet, og at dette er skadelig for tennene med at man kan oppleve syreskader. Dette er imidlertid ikke noe problemer å stoppe og redusere faren ved å holde god hygiene og være flink med å pusse tenner og bruke skyllemidler som styrker emaljen.  Dette blir norske kvinner informert om og de aller fleste er flinke til å hindre at slike problemer får utspille seg.

Men hvorfor opplever så mange at tennene blir dårlige da?
Viktig å holde en god hygiene. Både for deg og for den lille.

Hormonsvingninger
Jo, under graviditeten så vil alle kvinner oppleve naturlige hormonsvingninger som igjen fører til en fare for endinger i klimaet i munnhulen.
Spesielt er det tannkjøttet som kan bli påvirket. Plakk og tannstein og den generelle bakteriekulturen som får endrede arbeidsforhold gjør at man kan få problemer med betennelser og irritasjon av tannkjøttet. Tannkjøttet kan trekke seg tilbake og man får situasjoner som ligner på periodontale problemer (periodontitt). Tannhalser blir eksponert og man får lettere hull, irritasjoner i tannkjøttet og dårlig ånde.

Trekke visdomstenner
Man kan også oppleve at tidligere stabile og kompakte visdomstenner begynner å bevege på seg, og hvis det i utgangspunktet ikke er plass til disse, så kan det skape «crowding» ved at de støter på sine nabotenner og gjør at de tennene som allerede er oppe og i utgangspunktet er i fin form, får det for trangt, og det oppleves smertefullt.
Tanbehandling i utlandet, tannbeahandling i Polen, tannlege under graviditet.
Så hva bør man gjøre?
Tanbehandling i utlandet, tannbeahandling i Polen, tannlege under graviditet.
Tannlege før graviditet
Det er selvfølgelig viktig for samtlige å gå til tannlege regelmessig, holde en god hygiene og være litt føre var. For jenter/kvinner som planlegger graviditet er dette imidlertid enda viktigere. Å gå inn i graviditeten med gode og friske tenner er veldig viktig. Det er en del prosedyrer som ikke er mulig etter at man har blitt gravid. Bl.a. skal tannlegen være forsiktig med bruk av bedøvelse og vi skal også være veldig forsiktig å pirke for mye i betent vev! Er det akutte problemer så er det selvfølgelig noe som «må» gjøres, og det er en fordel å gjøre det selv om pasienten er gravid. Hvis det er ting som kan vente, så vil det altså være tilrådelelig å vente. Det kan bety at pasienter blir rådet til å gå med f.eks. betennelser og hull (selv om det er smertefullt) til etter fødselen og på den måten skåne den lille!
Mye skummel lesing. Ikke bli skremt!

Røntgen under graviditet
Det er også problemer knyttet til en del av det viktigste diagnoseverktøyet, nemlig røntgen. Det er i dag så god teknologi at det ikke er noe problem å ta små røntgenbilder av pasienten selv under graviditet, men igjen, dette er noe vi ønsker å minimere bruken av og helst utsette til etter fødselen.

Man kan tenke seg at det er ønskelig å ta et CT-bilde av visdomstenner før man utfører trekking. Å utføre en CT sent i svangerskapet er absolutt ikke anbefalt, og man må derfor vente.

Man må også tenke på hva som kommer til å skje de første ukene/månedene etter fødselen. Vil man være i stand til å gå til tannlegen (er det noe man prioriterer) og vil man ha tid?

Oppsummert: 
Det er ikke noe problem å gå til tannlegen etter man har funnet ut at man er gravid. Det er imidlertid en del prosedyrer som ikke er mulig å gjennomføre, noe som igjen kan skape problemer senere i svangerskapet. Gå til tannlegen regelmessig og hold den orale helsen så god som mulig før man blir gravid. Om ikke graviditeten er planlagt. Gå til tannlege så tidlig som mulig. Få utført en konsultasjon, lytt til rådene tannlegen gir. Informer om medisiner og medikamenter og utfør det som er mulig å gjennomføre hvis det er anbefalt. Hold hygienen så god som mulig og videre: Ikke bli skremt om det skjer ting med tennene. Det er hormonene som går litt på kryss og tvers!
Tanbehandling i utlandet, tannbeahandling i Polen, tannlege under graviditet.
Ved vårt tannlegesenter her i Krakow, Polen, så har vi bl.a. det mest moderne røntgenutstyret. Noe som betyr minimale strålingsdoser både for mor og barn. Vi utfører også en meget profesjonell hygiene behandling som er anbefalt for de aller fleste som er tidlig i sitt svangerskap.
Tanbehandling i utlandet, tannbeahandling i Polen, tannlege under graviditet.
Videre så bruker vi kun de reneste medikamentene når vi setter bedøvelse og vi informere samtlige av våre pasienter om hvordan det ser ut og hvordan man bør ta vare på sine tenner.
Tanbehandling i utlandet, tannbeahandling i Polen, tannlege under graviditet.
Tannlege i Krakow
Tannlege i Krakow trenger ikke å være vanskelig. Vi i denpro har bygd opp vår kunnskap i 10 år når det kommer til behandling av pasienter fra Norge. Vår tannlegeklinikk består kun av de beste tannlegene og de beste assistentene. Vi legger ned mye arbeid på å kunne tilby absolutt den beste behandlingen til alle våre besøkende.

Tannlege i Krakow slik det skal være.
www.denpro.no
www.dentestetica.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar