søndag 14. august 2016

Kalender. 30 ting du må få med deg i Krakow. Luke 30

Tretti ting du må få med deg i Krakow
Vi skriver august, og for mange er det ensbetydende med at sommerferien er over, og arbeidet starter på igjen.
Etter en alt for kort sommerferie, så er neste røde dag 25 desember, noe som for enkelte kan betyr opp mot 100 arbeidsdager før det er mulig med noe fri igjen.
Noen har imidlertid noen ekstra fridager igjen, mens noen også har muligheter til å "jobbe inn" både en fredag og kanskje en torsdag og mandag. Så da er det kanskje muligheter for å planlegge en liten weekendtur til Krakow nå i høst?
Vi i Dentestetica (www.dentestetica.no) synes Krakow er en fantastisk fin by. Og de aller aller fleste som kommer ned til oss for å besøke tannlegen har ikke noe imot å tilbringe litt ekstra tid som turist her nede..
Som en liten spesial "julekalender" så vil vi i de neste 30 dagene gi alle våre følgere en ekstra grund til å komme til Krakow nå i høst (og kanskje også besøke oss). Vi har laget en liste over 30 ting man bør gjøre mens man er i Krakow. Dette er en høyst subjektiv liste, men en liste over 30 ting som både de som bor i Krakow og de som kommer ned til byen på ferie benytter seg av.
Så her er listen.
I dag – Ting nummer 30 du bør gjøre mens du er i Krakow.
Nummer 30.
Besøk et av byens mange Mikrobryggerier. Polen og kanskje Krakow spesielt har en lang tradisjon for Øl-brygging. Mange tror at det er Vodka som er Polens nasjonale drikke, men dette er absolutt feil. Det er kunnskapen og evnen til å lage ett godt og unikt øl som alltid har vært viktigst. Enten om det har vært i familien, et spesielt laug, en restaurant eller ett skjenkested, så har det alltid vært knyttet mye prestige i å brygge godt øl.
I dag gjenspeiler dette seg at mange restauranter og barer har enten eget bryggeri på bakrommet, eller at de tilbyr lokale varianter av både pils, lager, ale, hvete øl og masse masse mer.
Det mest kjente mikrobryggeriet er CK Brovar (http://ckbrowar.pl/) som har brygget og solgt øl i 20 år. Ett besøk har kan kombineres med et besøk i bryggeriets egen restaurant, og man kan få servert øl i alt fra fingerbøl til i «tapperør» på fem liter.

Verdt ett forsøk.
Det var den første luken i vår uoffisielle, "30 dager etter fellesferien kalender". I morgen åpner vi en ny og spennende luke som kanskje kan gi deg inspirasjon til å legge høstens weekendtur til vakre Krakow.


Luke nummer to.
Da var dag to her, og vår andre luke i vår sensommer kalender må åpnes (Se luke 1 her: https://www.facebook.com/DENTesteticaKrakow/?fref=nf)
I går, i dag og de neste 28 dagene vil vi skrive en daglig liten oppdatering fra 30 av våre, veldig subjektive vurderinger, om hva man kan og bør få med seg her i Krakow. Vi er norsk og har bodd her i Krakow i ti år nå og dette er vår liste.


Luke nummer 2.
Blonia – Krakows største park!
Ikke en voldsom stor attraksjon men Krakow største park er et veldig populært utfluktssted for oss lokale. Ca 4 km i omkrets er den egnet som ett joggeområde (maks en runde), og med grønt gress, fine trær og fin belysning så er parken et yndet sted for å komme seg litt bort fra byen.
Det store uteområdet brukes også til større konserter og festivaler. Mest kjent er nok kanskje oppstyret rundt den daværende Paven, Polske Pave Johann den andre, da han holdt en tale der i 2002. Over 2 millioner tilhengere skal ha samlet seg i Parken for denne tilstelningen.

Det var ikke fult så mange der for fire år siden da Polen arrangerte EM i fotball, men fotball på storskjerm og servering av det aller meste gjorde at Krakow ble sett på som den femte vertsbyen (uten å arrangere kamper i byen)
Som turist er det imidlertid det dagligdagse som trekker. Ta med deg ett pledd å kom deg litt bort fra folkelivet i sentrum og føl deg som en ekte "krakover"
Tar 10 minutter å gå fra Rynek (hovedtorget) – Anbefales.

Følg vår liste hver dag de neste 28 dagene så kanskje du blir inspirert til å besøke oss her i Krakow?

Luke 3.
I to dager nå har vi hatt to små artikler om hva man som turist i Krakow kan bruke dagene til mens man er her nede. I luke 1 i vår kalender åpnet det seg ett mikrobryggeri, mens det i luke to var gjemt Krakows største park.
Bak luke tre så har vi gjemt ikke mindre enn en «Haug». På engelsk har de ett ord for dette, Mound. På norsk blir dette altså oversatt til ikke fult så flotte haug. Uansett. Rundt sentrum av Krakow er det bygd opp fire større «hauger». Dette er i dag et populært utfartssted hvor man kan komme seg litt opp og få ett overblikk over byen, samtidig som man får seg litt frisk luft, litt mosjon og kanskje også en forfriskning.
Den mest besøkte (som vi også har bilder av), ble offisielt ferdigstilt i 1823. Denne ligger rett vest for sentrum (20-25 minutter å gå fra torget). Den er 35 meter høy og er knyttet til ett festningsverk!
De tre andre som er spredt rundt byen har ikke noe «årstall» men alle er altså eldre.

En spasertur opp til Kościuszko Mound, tar ca 25 minutter fra torget, og utsikten fra toppen er flott. Og selvfølgelig når man er i Polen så er det muligheter for en forfriskning eller to når du først har kommet deg opp på toppen.
Så spesielt om man kommer ned på våren eller høsten, så er dette ett noe annerledes turistmål, men absolutt noe å anbefale.

Oss norske i Dentestetica skal ikke skryte på seg å være i alt for god form, men en tur opp til Kościuszko Mound klarer vi. Så det er bare å pakke litt komfortable sko. Krakow har mye å by på.
Hvis du har tenkt deg til Krakow i høst og vurderer å besøke tannlegen. Da kan du trygt kontakte oss i www.denpro.no. Vi har drevet med tannlege i Krakow i 10 år. Vi er Norsk og vi vet hva som må gjøres for at nordmenn føler seg trygg når de besøker tannlege i Krakow.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar