torsdag 20. oktober 2016

Danmark har de samme problemene som i Norge

 
Artikkel fra Danske BT. Ikke bare i Norge vi har dette problemet

Tandlæger tager samme pris for de mest almindelige behandlinger. Men skal du have lavet et hul eller en bro, kan priserne svinge voldsomt.
. Har du overladt tandsættet til Karius og Baktus for længe, eller bliver du drevet til tandlægestolen nu og her af smerter?
Et besøg ved tandlægen er uundgåeligt i det lange løb, men måske frygter du også de medfølgende lommesmerter, som kan følge med.
- Jeg har set tandlæger, der tilbyder at lave en krone til 3.500 kroner, mens en anden tager 7.000 kroner. Prisen kan svinge meget. Men der kan også være forskel på materiale og resultat, fortæller Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningens Klinikejerudvalg.

De fleste almindelige behandlinger som undersøgelse, tandrensning og små plastfyldninger koster det samme hos alle tandlæger, fordi prisen er bestemt i Tandlægeforeningens overenskomst med Danske Regioner.
Men skal du have bedøvelse, store fyldninger, kroner, broer eller proteser, er der tale om frie priser. På den offentlige portal sundhed.dk kan du sammenligne priser på én type ydelse hos forskellige tandlæger.
Her kan du vælge at sammenligne tandlægerne ud fra geografisk placering, alder og køn.
- Det bedste, du kan gøre, er at gå på sundhed.dk, hvor alle tandlæger er registreret. Her kan man danne sig et billede af prisniveauet i den by, hvor tandlægen ligger. Det er ikke sikkert, at der ligger en pris på nøjagtig det, man skal have lavet, men det er en guideline til at starte med, siger Susanne Kleist.
Alternativt kan du vælge at få en "diagnostisk grundundersøgelse" hos flere tandlæger, så du kan sammenligne deres prisoverslag på den samlede regning. Det koster dog 157 kroner per gang for selve undersøgelsen.
Du kan også vælge at sætte dig i tandlægestolen i udlandet. Det gør omkring fem procent af danskerne, viste en undersøgelse fra revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte for nylig.
I lande som Ungarn, Polen eller Grækenland er det muligt at spare op til 70 procent af regningen ifølge websitet AvMinTand.dk.
Stifter og ejer Asger Mønster Frydkjær lever af at sende danske patienter til de klinikker i Danmark og udlandet, som websitet har en aftale med.
- Vi hjælper nogle mennesker, der ikke ville have haft råd til en tandbehandling i Danmark. Mange af dem har valget mellem Ungarn eller ingen behandling, fortæller Asger Mønsted Frydkjær.
Skal man for eksempel have lavet en treleddet bro på sine tænder, ligger prisen typisk på 15.000 kroner i Danmark. I Ungarn tager tandlægen 5.370 kroner.
Hvis du rejser til udlandet, skal du dog være opmærksom på, at der kan være en anden kultur i forhold til, om man vil forebygge eller behandle, fortæller Susanne Kleist fra Tandlægeforeningens Klinikejerudvalg.
http://www.karolinastensen.com/2017/11/aparat-ortodontyczny-ktorego-nie-widac.html
Især i Østeuropa kan der være tendens til, at tandlægerne vil lave så meget som muligt, når nu patienten er der.

tannlege i krakow, Fakta: Før du rejser til udlandet
- Den offentlige sygesikring yder tilskud til de samme af behandlinger i EU/EØS-lande som i Danmark. Det samme gælder Sygeforsikring "danmark".
- Vær opmærksom på, at tandbehandlere i udlandet kan have vidt forskellige uddannelser. I Danmark, Norge og Sverige er tandlægeuddannelserne nogenlunde ens. Men i et land som Spanien har de fire forskellige uddannelser af 1-5 års varighed.
- Hvis du er utilfreds med behandlingen i udlandet, har du ikke klageadgang som i Danmark. I stedet er du nødt til anlægge et civilt søgsmål mod den pågældende klinik.
Les hele artikkelen hos BT her:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar