torsdag 8. desember 2016

Multi resistente bakterier


Jada. Det er kjempefarlig å reise utenlands å besøke både lege og tannlege. Det har vi fått høre fra både den norske legeforeningen, den norske tannlegeforeningen og også diverse eksperter som ved jevne mellomrom uttaler seg i norske medier.

Og vi er da så hjertens enig i at man at man skal være minst like kritisk når man velger f.eks. tannlege i utlandet som når man velger tannlege i Norge. Og ja, kanskje skal man være observant på hvor man reiser, hvem som behandler og hvor langt unna Norge man skal legge reisen.

Alt dette er vi enige i, men debatten som har versert rundt i Norske medier nå på tidligvinteren i 2016 gjør oss bare oppgitt. Både leger og tannleger (og også politikkere) har gått ut og advart mot såkalte helsereiser til utlandet som en følge av multiresistente bakterier. Spesielt tannleger og reisearrangører som oss har fått passet påskrevet for både drive overbehandling, overmedisinering og for å ha det skittent og ufint i våre lokaler.

Kjære «eskperterter» Nummer 1. Ikke stryk alle over en kam. Vi tror ikke bakteriekulturen er veldig forskjellig i Polen sammenlignet med i Norge, og ikke tror jeg at våre standarder er veldig mye dårligere enn det som er tilfellet i Norge.
dobry dentysta krakow, dobry stomotolog krakow, dobry dentysta, dobry stomatolog
Nummer 2. Ved vår klinikk jobber det 1 professor, fire leger med doktorgrader, fem leger med fire års spesialiseringsutdannelse og de øvrige av vårt helse personell er «topp class» leger med laudable eksamener. Norge kan sende lege og tannlegestudenter til Krakow (som scorer ganske bra), men de polske ekspertene som jobber hos oss, er banditter, kjeltringer som driver med overmedisinering og overbehandling?

Nummer 3. Rydd i eget hus før man begynner å klage på naboen! Det sa alltid min nabo hjemme i Norge! (Mer om dette punktet i bunnen av denne artikkelen)

Nummer 4. Hvordan kan vi være så forferdelig farlig å dårlig når vi tar imot pasienter fra USA, England og Norge i over 10 år og til dags dato ikke har en eneste sak som hvor vi har blitt dømt for verken overbehandling eller overmedisinering? Hvordan kan vi motta sertifikater fra både nasjonale og internasjonale sertifiseringsselskaper (ISO mm) som borger for vår kvalitet? Og hvordan har det seg at både norske leger, tannleger og øvrige helsepersonell kommer til oss og er kraftig imponert over kvaliteten på det vi gjør?
dobry dentysta krakow, dobry stomotolog krakow, dobry dentysta, dobry stomatolog
Kjære media, eksperter og foreninger som selvfølgelig skal passe på egne medlemmers beste. Vær så snill, vær litt nyansert. Vår klinikk er en ISO-sertifisert klinikk med over 10 års erfaring. Har 15 høyt kvalifiserte og anerkjente tannleger og vi driver ett seriøst firma som tar imot og behandler over 1500 pasienter årlig. Vi rytter opp ett slett arbeid fra både polske, engelske og ikke minst norske tannleger og vi klager aldri! Aldri! Og aldri kommer media og stiller spørsmål til oss om hvordan vi opplever slike saker – hvordan vår politikk er når det gjelder antibiotika. Nei – Da er media kanaler for sterke fagforeninger som får tale sitt budskap helt uten at vi får en sjanse til å verken forklare hvordan vi jobber, nyansere de uttalelsene som kommer og rett og slett forsvare oss for direkte feilinformasjon!
Så til slutt. I det siste har det vært en debatt i Norge om multi resistente bakterier og hvor farlig det er å dra til utlandet der de bruker antibiotika på helt feil måte!
dobry dentysta krakow, dobry stomotolog krakow, dobry dentysta, dobry stomatolog
Javel. Denne uken har vi hatt en pasient ved vår klinikk. Vedlagt legger jeg ved røntgenbilde som ble tatt da vedkommende kom til oss. Denne personen har gått til tannlege omtrent hvert andre år (i Oslo) og klagd over smerter i underkjeven på venstre side. Jeg legger ved ett nytt bilde og den røde ringen viser hvor disse smertene kommer av. Dette er en betennelse på størrelse med en gammel norsk femtiøring. 1.2cm bred!
dobry dentysta krakow, dobry stomotolog krakow, dobry dentysta, dobry stomatolog

Pasienten har gått regelmessig til norsk tannlege som samtlige ganger har foreskrevet antibiotika for å få mort smertene. Hver fjerde måned i tre år (ifølge pasienten) har vedkommende vært på en 7-10 dagers antibiotika kur og den norske tannlegen har sagt at det er ikke noe feil, men en liten betennelse som vil gå over.

Nei – NEI NEI: Dette er feil. Denne tannen er for umiddelbar trekking og betennelsen må gå bort, men først etter at tannen blir trukket. Kanskje hadde det vært mulig å redde denne tannen hvis man han starter rotbehandling for, la oss si, 5 år side (da betennelsen startet) men i dag må en slik tann ut.
Denne pasienten har gått med en betennelse i kroppen i fem år, helt unødvendig. Har bedt sin norske tannlege om hjelp flere ganger, men det eneste den norske tannlegen har gjort er å foreskrive antibiotika og ikke bar 1 gang – Mange ganger! 

Så neste gang (og det kommer snart) det blir snakk om at utenlandske tannleger bruker så alt for mye antibiotika: Gå å rydd i eget hus – La oss som vet hva vi driver med å gjøre vår jobb og vær så snill – Vær litt mer ydmyk og nyansert – og media: Kanskje de som får mest kjeft også skulle hatt en mulighet til å uttale seg noen ganger?

dobry dentysta krakow, dobry stomotolog krakow, dobry dentysta, dobry stomatolog
Over og ut.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar